Wat is massage?

Massage is een oude en geliefde methode ter pijnbestrijding en ter ontspanning van de spieren. Het kan dus zowel lichamelijk als geestelijk goede invloed hebben. 

Massage is al zo oud als de mens bestaat. Het wordt voor het eerst beschreven in China, ongeveer 3000 voor Chr. (Tuina- massage). In het klassieke Griekenland hield Herodicus, tijdgenoot van Hippocrates, zich bezig met massage. Ook de Romeinen en de Egyptenaren kenden vormen van massage die werden toegepast om te ontspannen of als behandeling tegen allerlei kwalen.

Taalkundig gezien vind je de oorsprong van het woord massage terug in het Arabisch (masse = drukken), het Hebreeuws (maschesch = tasten) en het Grieks (massein = kneden).

 

Een goed uitgevoerde massage bestaat veelal uit een combinatie van strijken, wrijven, drukken, kloppen en kneden. 

Massage kan klachten als stress, stijve spieren, sommige aanhoudende pijnen en lusteloosheid voorkomen en/of verminderen. De klachten kunnen ook veroorzaakt worden door langdurig in dezelfde houding staan/ zitten, bijvoorbeeld op uw werk of steeds eenzelfde beweging maken. Door het stimuleren van de bloedsomloop worden voedingsstoffen en zuurstof naar de weefsels gebracht en afvalstoffen afgevoerd. Soms maak ik hierbij ook gebruik van 'cupping'. Dit zijn siliconen cups die d.m.v. een vacuum aan de huid trekken. Het idee is dat zo de doorbloeding extra gestimuleerd wordt en spieren en bindweefsel los gemasseerd worden. Het zou tevens effect hebben op de meridianen, banen in het lichaam waar volgens de leer van de acupunctuur energie doorheen stroomt.

Na de massage is aanbevolen om extra water te drinken om deze afvalstoffen te helpen afvoeren.

 

Noot: informatie verkregen uit www.massagevormen.nl, nl.wikipedia.org, www.gezondheidsnet.nl en www.massage.nl