Wat is massage?

Massage is een oude en geliefde methode ter pijnbestrijding en ter ontspanning van de spieren. Het kan dus zowel lichamelijk als geestelijk goede invloed hebben. 

Massage is al zo oud als de mens bestaat. Het wordt voor het eerst beschreven in China, ongeveer 3000 voor Chr. (Tuina- massage). In het klassieke Griekenland hield Herodicus, tijdgenoot van Hippocrates, zich bezig met massage. Ook de Romeinen en de Egyptenaren kenden vormen van massage die werden toegepast om te ontspannen of als behandeling tegen allerlei kwalen.

Taalkundig gezien vind je de oorsprong van het woord massage terug in het Arabisch (masse = drukken), het Hebreeuws (maschesch = tasten) en het Grieks (massein = kneden).

 

Een goed uitgevoerde massage bestaat veelal uit een combinatie van strijken, wrijven, drukken, kloppen en kneden. 

Massage kan klachten als stress, stijve spieren, sommige aanhoudende pijnen en lusteloosheid voorkomen en/of verminderen. De klachten kunnen ook veroorzaakt worden door langdurig in dezelfde houding staan/ zitten, bijvoorbeeld op uw werk of steeds eenzelfde beweging maken. Door het stimuleren van de bloedsomloop worden voedingsstoffen en zuurstof naar de weefsels gebracht en afvalstoffen afgevoerd. Soms maak ik hierbij ook gebruik van 'cupping'. Dit zijn siliconen cups die d.m.v. een vacuum aan de huid trekken. Het idee is dat zo de doorbloeding extra gestimuleerd wordt en spieren en bindweefsel los gemasseerd worden. Het zou tevens effect hebben op de meridianen, banen in het lichaam waar volgens de leer van de acupunctuur energie doorheen stroomt.

Na de massage is aanbevolen om extra water te drinken om deze afvalstoffen te helpen afvoeren.

 

Medical taping

Wat is medical taping?

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden verschillende tapes gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape.  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met normale sporttape.

Wanneer krijg je medical taping?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Ook wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt.

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. Uit eigen ervaring weet ik dat een bloeduitstorting hierdoor eerder zal verdwijnen. In sommige gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om bijvoorbeeld hoofdpijn te verminderen.

Voordat je getapet wordt, vraag ik je om geen bodylotion op te smeren. Verder is het handig als er geen haar zit op de plek die getapet moet worden; dan plakt de tape beter.

De medical tape kun je een paar dagen tot een week laten zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huidvriendelijk. Je kunt er gewoon mee douchen. Als je de tape gaat verwijderen, is het handig om deze eerst nat te maken. Het verwijderen gaat een stuk gemakkelijker als je de huid strak trekt en de tape van boven naar beneden van je huid afrolt.

Vaak laat de tape vanzelf los als deze klaar is met zijn werking. Laat de huid een of twee dagen tot rust komen voor je je weer laat tapen.

 

Noot: informatie verkregen uit www.massagevormen.nl, nl.wikipedia.org, www.gezondheidsnet.nl, www.massage.nl , www.ziekenhuis.nl